Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Svojatanje Rijeke

video Oglasili se mladići koji su stavili talijansku zastavu na Trsatu. Ovaj put otkrili i lica: 'Rijeka je oteta od nas'

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 8:58 2019-07-18T08:58:50+02:00

Trojica mladića koji su krajem lipnja postavili talijansku zastavu na Trsatsku gradinu i objavili na YouTubeu video u kojem imaju zamućena lica, odlučili su "izaći iz ormara". Dva i pol tjedna nakon događaja, jedan od njih odlučio se o svemu oglasiti putem svojeg Facebooka i objaviti fotografiju trojca na kojem više ne kriju svoj identitet.

- Ja sam Roberto Di Biaso i preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo, piše mladić iz Locorotonda iz regije Bari, koji u obraćanju spominje i veliku Italiju, d'Annunzia i talijansku Rijeku.

- To nije bio neprijateljski čin prema Hrvatima, već znatiželjan i avanturistički potez, koji će ostati upamćen i za sto godina. Kao Talijan osjećam talijansku Rijeku, to je dio obitelji otet od nas. Više nećemo saginjati glavu pred povijesnim nepravdama, piše Di Biaso.

Performans s vješanjem talijanske zastave izazvao je odmah osudu u Rijeci. Gradonačelnik Vojko Obersnel nazvao je to kukavičkim potezom i pozvao na zaustavljanje opasnih ideja i polusvijeta koji bi svojatao tuđe teritorije. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.