Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Promocija obnovljivih izvora energije

Njemački i francuski veleposlanik provezli se e-automobilom Zagrebom

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2011. u 15:47 2011-09-20T15:47:05+02:00

ZAGREB Njemački i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer i Jerome Pasquier provozali su se Zagrebom u električnom automobilu e-smart te posjetili francusko-njemačku školu EuroCampus promovirajući time važnost korištenja obnovljivih izvora energije u automobilskoj industriji i životu uopće.  Današnju vožnju e-automobilom započeo je njemački veleposlanik Fischer ispred sjedišta njemačkog veleposlanstva u Zagrebu, odakle se odvezao do sjedišta francuskog veleposlanstva gdje mu se pridružio francuski veleposlanik Pasquier. Potom su se zajedno odvezli do EuroCampusa na zagrebačkom Fratrovcu gdje su učenicima te škole govorili o sve većoj ulozi i važnosti alternativnih izvora energije.

Prije početka vožnje njemački veleposlanik Fischer je izjavio da se na to odlučio u sklopu ideje kojom se u Njemačkoj promoviraju električni automobili koji ne koriste benzin, ali i u sklopu procesa promoviranja i korištenja obnovljivih izvora energije na razini EU u koju će se uskoro uključiti i Hrvatska. Za obnovljive izvore energije Hrvatska ima dosta potencijala u vodi, vjetru, sunčevoj energiji te proizvodnjom biomase, a s obzirom da je uvijek bila poznata i po izumiteljima i inovacijama, primjerice Nikoli Tesli, ima budućnost u tom segmentu, istaknuo je Fischer.

Današnju vožnju elektičnim automobilom Zagrebom dva su veleposlanika obavili automobilom e-smart, proizvodnja 2011., na kojem su, kako je kazao Fischer, zajedno radile njemačka i francuska auto industrija što je po njemu odličan primjer suradnje dvije zemlje članice EU-a na tako važnom proizvodu.

Dodao je da ove godine Njemačka obilježava i 125. godinu proizvodnje prvog njemačkog automobila što se, kako je kazao, poklopilo s proizvodnjom tog e-smarta koji je mali automobil, ali koji ide bez benzina.

Taj automobil, kako se neslužbeno čulo, još se ne prodaje u Hrvatskoj, a pitanje je i kada će jer je Hrvatska jedina europska zemlja koja ne subvencionira kupnju električnih automobila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.