Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Američki predsjednik

Trump tvrdi da napadi u Omanskom moru "nose iranski potpis"

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2019. u 15:55 2019-06-14T15:55:56+02:00

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran

Donald Trump je u petak rekao da napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, blizu Perzijskog zaljeva, »nose potpis« Irana, oslanjajući se na videosnimku koju je objavio Pentagon.

»Iran je učinio ovo«, rekao je američki predsjednik za Fox News. »Vidi se brod s minom koja nije eksplodirala i to nosi iranski potpis«.

Odgovornost za napad koji se dogodio u četvrtak blizu Hormuškog tjesnaca nitko nije preuzeo a Iran odlučno odbija odgovornost.

Trump je otklonio mogućnost da Teheran na dulje vrijeme zatvori strateški važan tjesnac.

Iranci »neće zatvoriti (tjesnac). Neće biti zatvoren, neće biti zatvoren na dulje vrijeme i to znaju. To im je rečeno najoštrijim riječima«, dodao je američki predsjednik.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je još u četvrtak u javnom nastupu rekao da je »vlada Sjedinjenih Država ocijenila da je Islamska Republika Iran odgovorna za današnje napade u Omanskom moru«.

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran.

Iran, gdje je u četvrtak boravio japanski premijer Shinzo Abe, demantirao je bilo kakvu umiješanost u te napade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.