Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Atraktivna parcela

RIJEČKI BISER Kanadski biznismen kupio Preluk za 3,3 milijuna eura. Je li smjelo doći do prodaje?

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2018. u 13:02 2018-04-23T13:02:00+02:00

Ugovorni partneri nisu izvijestili Grad Rijeku o prodaji zemljišta iako su to trebali učiniti te zatražiti očitovanje Grada vezano uz pripadajuća prava iz ugovora. Raiffeisen Consulting ne smije u ime Grada Rijeke odlučivati o ugovornim pravima Grada, stoga smo pokrenuli odgovarajuće postupke za zaštitu svojih prava, stoji u odgovoru gradonačelnika Vojka Obersnela

RIJEKA - Kanadski biznismen Nikola Grgic kupac je zemljišta na Preluku, položio je kaparu od 300.000 eura još početkom ove godine, a iz ureda riječkoga gradonačelnika kažu da nisu znali o tom aranžmanu. Nakon što smo ih iz našeg lista upozorili kako se u zemljišnim knjigama još od početka veljače stoji predbilježba Grgicevog prava vlasništva na Preluk, temeljem kupoprodajnog ugovora s Raiffeisen Consultingom, te da do tog ugovora mogu doći jednako lako kao što smo i mi, iz Grada su referirali da će poduzeti određene postupke za zaštitu svojih prava.

Da, riječ je o istom onom zemljištu od blizu 60.000 četvornih metara za koji se iz gradskog proračuna već dvanaestu godinu zaredom plaća najam Raiffeisen Consultingu od 1,8 milijuna kuna godišnje, s obrazloženjem da je Gradu važno kontrolirati taj vrijedan prostorni resurs na kojem su gradski oci i planeri još davnih godina predvidjeli izgradnju mega turističko-poslovnog kompleksa, vrijednog čak 120 milijuna eura. U najboljem slučaju za Grad, postavlja se pitanje što rade gradske službe kad su mediji prije njih doznali jednu ovako važnu vijest o ugovoru objavljenom na internetskim stranicama katastra.

Zatražili očitovanje

Grad Rijeka je dosad platio Raiffeisenovoj agenciji za nekretnine više od 20 milijuna kuna za »čuvanje« tog zemljišnog kompleksa, a sada ispada da je nekretnina prodana bez njegovog znanja. I to za – 3.350.000 eura!

– Grad Rijeka izvršio je uvid u gruntovnici i utvrđeno je kako je kupoprodajni ugovor zaista sklopljen. Ponavljamo kako ugovorni partneri nisu izvijestili Grad Rijeku o prodaji zemljišta iako su to trebali učiniti te zatražiti očitovanje Grada vezano uz pripadajuća prava iz ugovora. Naime, Raiffeisen Consulting ne smije u ime Grada Rijeke odlučivati o ugovornim pravima Grada. Temeljem navedenog, Grad Rijeka je pokrenuo odgovarajuće postupke za zaštitu svojih prava koji uključuju i sudsku procjenu vrijednosti nekretnine, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz ureda gradonačelnika Obersnela.

Kad god se dosad u javnosti spominjao i propitivao taj sporni dugoročni aranžman između Grada Rijeke i Raiffeisen Consultinga i opravdanost plaćanja svog tog silnog novca jednoj, de facto, privatnoj tvrtki za promet nekretninama, argument gradonačelnika Vojka Obersnela bio je i da će budući investitor morati nadoknaditi Gradu sav uloženi novac. Međutim, logično je pitanje zašto onda takvo jedno pravo Grada Rijeke koje bi proizlazilo iz ugovora s Raiffeisen Consultingom nije onda zavedeno i kao službena zabilježba u zemljišnim knjigama na prelučke parcele? Isto onako kao što je Grgic tri dana nakon potpisa ugovora o kupoprodaji stavio svoju predbilježbu prava vlasništva nad 60.000 kvadrata na Preluku.

Sporna cijena

Četvorni metar Preluka prodan je po cijeni od 50-ak eura, iako je riječ o jednoj od najatraktivnijih uvala na hrvatskom Jadranu po svom razvojnom i turističkom potencijalu. Cijena je oko šest puta jeftinija od cijene kvadrata koju je Grad Rijeka postigao na kompleksu Kostabele.

Naš list je u posjedu kupoprodajnog ugovora koji je još 19. siječnja Raiffeisen Consulting sklopio s tvrtkom Nikole Grgica Sea Quest Property Developments. Sjedište ove tvrtke je u Rijeci, na adresi Korzo 30, gdje se vodi i knjigovodstveni servis. Sea Quest Property Developments osnovana je, očito, isključivo za kupoprodaju atraktivnog zemljišta na Preluku, jer je u sudskom registru upisana svega dan prije potpisa ugovora, odnosno 18. siječnja. To nije i jedina Grgiceva tvrtka u Hrvatskoj, jer je u kolovozu prošle godine osnovao još jednu, Grgic d.o.o., koja se također vodi na istoj adresi.

Kostabela »otišla« za 320 eura po kvadratu

Grad Rijeka je 2010. uspio prodati 6.000 četvornih metara svog zemljišta na susjednoj Kostabeli češkom investitoru za 320 eura po »kvadratu«.

Bilo je to isto ono vrijeme galopirajuće krize, na koju se Obersnel pozvao da je zakočila realizaciju mega projekta na Preluku zbog čega se Gradu toliko oteglo plaćanje najma za »čuvanje« Preluka.

Kako je Grgic došao do pozicije da kupi veliki zemljišni kompleks na Preluku i koji su njegovi planovi, nismo uspjeli saznati. Nadali smo se da će nam više moći reći u Gradu Rijeci što bi bilo i logično, jer je upravo Grad na tom području zamislio veliki projekt. Shodno tome, netko tko kupuje i plati ugovorenu cijenu, kakva god ona bila, trebao bi nastojati dobiti uvid u prostorno-plansku dokumentaciju. Tim više što je riječ o projektu koji je, osim na gradskoj i županijskog razini, u mandatu Vlade Jadranske Kosor proglašen strateškim razvojnim projektom RH. Sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz ureda gradonačelnika Obersnela, nitko se iz Grgiceve ekipe nije pojavio.

Otežavajući ugovor

Valja podsjetiti kako je za Grad Rijeku slučaj Preluk započeo daleke 2006. kada je sa Raiffeisen Consultingom sklopljen 15-godišnji ugovor o najmu tog zemljišta, po cijeni od 250.000 eura godišnje odnosno za 21.000 eura mjesečno. I tako već punih 11 godina. Na taj najam i trošak već godinama upozorava i Državna revizija kod svakog nalaza o financijskom poslovanju Grada Rijeke. I odgovor iz Grada je uglavnom isti – da se radi na zaključivanju ugovora s privatnim investitorom, koji bi preuzeo obveze Grada i nadoknadio do sada uložena proračunska sredstva.

– U vezi s dugoročnim najmom nekretnine predviđene za izgradnju poslovno-turističkog kompleksa, utvrđeno je da Grad nije postupio prema načelima dobrog financijskog upravljanja jer prije zaključivanja ugovora o dugoročnom najmu nekretnine nije izradio elaborat isplativosti izgradnje poslovno-turističkog kompleksa te je zaključio ugovor o dugoročnom najmu s otežavajućim ugovorenim odredbama za Grad, navodi se u posljednjem nalazu Državne revizije, za 2016. Do 2016. godine, za troškove najma ukupno je plaćeno 18.433.603 kuna, a preostala obveza Grada za najamninu do 2021. iskazana je u iznosu od 9.759.204 kuna. Drugim riječima, Državna revizija konstantno upozorava na moguće štetne posljedice ovog posla za gradski proračun. Očito ne bez argumenata.

Kontrola potencijala

Još dalja povijest govori o tome kako je Raiffeisen Consulting uopće kupio Preluku za svega 2,5 milijuna eura, odnosno oko 40 eura po kvadratu. Bila je to sjajna poslovna prilika, jer se nekretnina prodavala u stečajnom postupku od Trgovačkog Opatija i tu je priliku Raiffeisen Consulting iskoristio. Razloge zbog kojih Grad Rijeka već tada nije sam kupio Preluk, gradonačelnik Obersnel objasnio je da Grad u tom trenutku, zbog velikog investicijskog zahvata, nije imao »slobodnih sredstava« da kupi to zemljište.

– Promišljajući koncept uređenja cijele zone Preluka smatrali smo bitnim kontrolirati ga kako bi u budućnosti izbjegli potencijalne probleme u razvoju toga područja i otklonili mogućnost da taj najatraktivniji dio zemljišta postane predmet ucjena budućih investitora. Stoga smo odlučili iskoristiti priliku kada se tvrtka Raiffeisen consulting ponudila da će kupiti zemljište, uz uvjet da plaćamo najam zemljišta dok se ne nađe investitor za razvoj cijele zone Preluka, rekao je Obersnel.

Grad je, dakle, plaćao najam kako bi čuvao zemljište, a sada postaje sve izvjesnije kako spram ove nekretnine Grad nema nikakvih posebnih prava, osim obveze plaćanja najamnine. Kada se na papir stave sve brojke i plaćeni iznosi, nije teško zaključiti da je Grad financijski loše prošao na Preluku.

Financijska obveza

Raiffesien Consulting je već od najma isplatio cijenu zemljišta, a sve ostalo njima je dodatna zarada, dok je Grad u debelo u »crvenoj zoni«. Gradonačelnik Obersnel navodio je da je ugovorom o najmu definirano da će se višak novca raspodijeliti u omjeru pola-pola između Grada i Raiffeisen Consultinga ukoliko se zemljište na Preluku proda za iznos koji je veći od izdvojenog za njegovu kupnju. Ako je to točno, Grad bi od prodaje Preluka Nikoli Grgicu trebao dobiti oko 400.000 eura. A dosad je iz gradskog proračuna plaćeno 2,8 milijuna eura.

Međutim, iz kupoprodajnog ugovora koji je potpisan 19. siječnja ne spominje se nikakva financijska obveza koju bi kupac Nikola Grgic imao prema Gradu. Grgic, odnosno Sea Quest Proprety Developments, platio je kaparu za Preluk u iznosu od 300.000 eura i sada traje faza izrade elaborata i usklađenja katastarskog i gruntovnog plana toga područja. Zadnji rok za isplatu preostalog iznosa i pune kupoprodajne cijene definiran je do 31. listopada.

Prihodi od Preluka 4,9 milijuna kuna

Zadnji podatak koji smo službeno dobili od Grada navodi da je od gospodarske aktivnosti na Preluku do 1. ožujka ove godine uprihodovano 4.897.837 kuna što nam se učinilo kao drastičan skok. Zadnji put kad smo zatražili te podatke iz Grada, dobili smo da je do 31. prosinca 2016. od zakupa na tom zemljištu uprihodovano 1.241.897 kuna, pa smo zatražili dodatno pojašnjenje koje su to značajne aktivnosti bile na Preluku prošle godine, odnosno u razdoblju od 1. siječnja 2017., pa do početka ožujka ove godine da je u tom razdoblju od 14 mjeseci uprihodovano čak tri puta više nego u svih ranijih deset godina.

Odgovor je bio da u prethodno dostavljenim podacima, do kraja 2016. godine, nisu bili uračunati i prihodi Rijeka prometa i Rijeka plusa.

U kupoprodajnom ugovoru koji su potpisali predsjednik Uprave Raiffeisen Consultinga Damir Jandrašek i Nikola Grgic utvrđuje se, u članku 4., da prodavatelj ima potpisan ugovor o najmu s Gradom Rijekom. Međutim, kaže se još nešto što otvara nova pitanja, a to je da prodavatelj »potvrđuje i jamči da će kupcu odmah po zaključenju ugovora o kupoprodaji nekretnina i isplati kupoprodajne cijene prenijeti u pismenom obliku sva prava iz navedenog ugovora uključivo potraživanje preostalog nespornog iznosa najamnine po još nedospjelim mjesečnim najamninama. Prodavatelj jamči za veritet navedene tražbine kupcu te mu se obvezuje, po isplati kupoprodajne cijene, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana isplate kupoprodajne cijene, predati originalni primjerak navedenog ugovora i sve instrumente osiguranja naplate navedene tražbine«. Prema istom članku ugovora, Raiffeisen Consulting će u roku od tri radna dana, po isplati pune kupoprodajne cijene, obavijestiti Grad Rijeku da je zaključio kuprodajni ugovor sa Sdea Quest Property Developments te da je na istog prenio sva prava i obveze temeljem Ugovora o najmu.

Iz svega navedenog razvidno je da Grad Rijeka nije sebi osigurao nikakvu značajniju ulogu kod prodaje ovog zemljišta za koji već više od desetljeća plaća 250.000 eura godišnje. Uostalom, konstatira to i Državna revizija kada spominje »otežavajuće ugovorne odredbe za Grad«. Pitanje je do kada traje obveza Grada da plaća najam za Preluk i koje su to »još nedospjele mjesečne najamnine« koje se spominju u članku 4. kupoprodajnog ugovora između Raiffeisen Consultinga i Sea Quest Propertyja?

Pitanje svih pitanja jest kakvog je uopće smisla imao ovakav aranžman za Grad Rijeku. Sve upućuje da će gradski proračun na kraju sigurno biti u minusu, a »čuvanje« zemljišta je Preluk dovelo do kanadskog biznismena koji se ne mora opterećivati financijskim obvezama prema Gradu Rijeci. Dapače, ostaje pitanje hoće li Grad još na kraju njemu morati plaćati najam od 21.000 eura mjesečno. Teško je ne primijetiti i to da se zemljište na Preluku oglašava i prodaje već godinama, u Gradu su Državnoj reviziji kontinuirano su tvrdili kako se radi na tome da se sa privatnim investitorom zaključi ugovor, pa se nameće i pitanje zašto se tek sada radi sudska procjena vrijednosti ovog iznimno atraktivnog zemljišta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.