Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Promocija u srijedu

Predstavljena nova knjiga biblioteke Sportski velikani: 'Preluk - legenda koja živi'

Preluk je dio moje mladosti, dječaštva koje sam upražnjavao posjećujući svaku utrku, ističe autor Goran Slavić
Preluk je dio moje mladosti, dječaštva koje sam upražnjavao posjećujući svaku utrku, ističe autor Goran Slavić
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2019. u 19:50 2019-09-16T19:50:23+02:00

Knjiga autora Gorana Slavića bit će prezentirana u Matuljima na 41. rođendan Automotodroma Grobnik koji je bio nasljednik događanja motociklističkog Grand prix spektakla od 1978. idućiih 13 sezona

RIJEKA - Prije 80 godina, točnije 1939. godine na Preluku je održana prva automobilistička utrka. Ništa manje značajan jubilej za ovu kultnu destinaciju je 50 godina od prve motociklističke utrke bodovane za Prvenstvo svijeta.

Bio je to povod da se upravo ovih dana pojavi jedno novo knjižno izdanje posvećeno događanjima oktanskog sporta pod jedinstvenim imenom "Preluk – legenda koja živi".

- Zadovoljstvo mi je najaviti promociju jedinstvene knjige, 17. izdanja u Biblioteci "Sportski velikani" kojom ćemo na svojevrstan način dati obol pomalo zaboravljenom, a toliko značajnom prostoru, što se brojnim događanjima, mnogim generacija urezao pod kožu.

Preluk je mjesto koje se u povijesti spominje još od davne 1939. godine, da bi kasnije ništa manje značajne bile i 1949., potom 1969., pa na kraju i 1977., kada je zaključen ciklus osam Grand prix utrka motociklističkog prvenstva svijeta što je bio vrhunac jedne od najkarakterističnijih oktanskih staza svijeta - kazao je na konferenciji za novinare Vladimir Vujnović u ime riječke izdavačke kuće "Adriapublic".

Predstavljanje knjige bit će održano u srijedu u 19 sati u Sportskoj dvorani Matulji, uz domaćinstvo Općine Matulji i samog autora Gorana Slavića, koji se prisjetio svojih dana mladosti i ljubavi prema brzinama, koja je postala opsesija na svoj način.

- Preluk je dio moje mladosti, dječaštva koje sam upražnjavao posjećujući svaku utrku od 1969. do njene završnice tužne 1977. godine, kada je ta tradicija pohoda na najveći svjetski motociklistički događaj u nas morala biti prekinuta. Uz oca sam odlazio gledati utrke, pet neprekidnih dana priprema i same provedbe utrke mi mladi, klinci, sakupljali smo sličice, postere, naljepnice, potpise vozača, sve ono čega tada u nas nije bilo.

3873911

Od rane mladosti pratim sva događanja u auto i moto sportu, bilježim i sakupljam niz podataka i materijala, a sve se to pretvorilo u pisanje jako puno tekstova i specijaliziranih priloga iz kojih nastaju i knjige.

Ideja o ovoj knjizi, kojom se bilježi jubilej, začeta je prošle godine kada sam u prostorima Rodoslovnog centra u Matuljima priredio prigodnu izložbu fotografija i pisanog sadržaja o Preluku, a sve uoči najavljivanje 80. godišnjice od prve utrke održane na toj svijetom znanoj kružnoj stazi.

Izložba je ove godine reprizirana i na riječkoj Međunarodnoj izložbi automobila i motocikala na Vežici, a evo sada smo stigli i do knjige koja ima monografsko značenje - kazuje Slavić.

Na matuljskoj prezentaciji knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni od 100 kuna. Zanimljiv je i podatak da se promocija knjige zbiva na 41. rođendan Automotodroma Grobnik koji je bio nasljednikom događanja motociklističkog Grand prix spektakla od 1978. godine idućih 13 sezona.

Specifičan sadržaj

Knjiga je specifična svojim sadržajem, prvenstveno prikazuje biografije svih svjetskih prvaka u brzinskom motociklizmu, koji su bili sudionici utrka svjetskog prvenstva na Preluku od 1969. do 1977. godine.

3873897

Taksativno povezuje i sva druga značajna oktanska zbivanja na području Matulja i Opatije kroz povijest i nije isključivo sadržaj o suhoparnim podacima, već dodiruje niz gotovo i nepoznatih detalja.

Bit će to zanimljivo štivo, veliki doprinos malobrojnoj sličnoj tematici u izdavaštvu za kojeg svaku pohvalu ima "Adriapublic", izdavač za kojeg je grafičko rješenje i dizajn svih do sada izdanih knjiga izradio Robert Krančić, a tisak tvrtka "Grafik", koji je osobno sudjelovao u najavi promocije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.