Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Prva generacija

Nakon punih 70 godina bakarski nautičari opet u školskim klupama

Drago Vidas, Miljenko Polić i Zlatan Ružić, na 70. obljetnici mature
Drago Vidas, Miljenko Polić i Zlatan Ružić, na 70. obljetnici mature
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 21:57 2019-07-04T21:57:14+02:00

Sedamdeseta obljetnica okupila troje od šestero živućih iz generacije, a riječ je o Miljenku Poliću, Dragutinu Vidasu i Zlatanu Ružiću, dok su Ante Kopajtić, Hrvoje Muhvić i Božo Sandrovac bili spriječeni

BAKAR  U Pomorskoj školi Bakar susreli su se nekadašnji maturanti te škole, a riječ je o Miljenku Poliću, Dragutinu Vidasu i Zlatanu Ružiću koji su prije čak punih 70 godina napustili srednjoškolske klupe.

Oni su zajedno s ostalim kolegama davne 1949. godine činili prvu generaciju nautičara koji su nakon Drugog svjetskog rata upisali Pomorsku školu Bakar. U srednjoškolske klupe sjeli su 1945. godine, a škola se tada, prisjeća se nekadašnji maturant Zlatan Ružić, zvala Pomorsko trgovačka akademija i imala je dva odsjeka, nautički i brodostrojarski.

- Naša generacija je imala 40 učenika, a 24 nas je završilo školu u roku, odnosno nakon 4 godine obrazovanja. Svi, osim jednoga, radili smo u pomorstvu. Našu generaciju činili su učenici od Kraljevice do Sušaka, a nakon srednje škole 18 nas je završilo i višu pomorsku školu te smo položili i kapetanske ispite, prisjeća se Ružić.

Zlatan Ružić, Miljenko Polić i Drago Vidas, snimljeni u rujnu 1948. godine

U ono vrijeme, dodaje, nije bilo lako završiti njihovu školu, kriteriji su bili strogi, a njegova je generacija dala ukupno 13 zapovjednika broda.

- U ono vrijeme kapetani su mogli zapovijedati brodovima svih kategorija, a danas je to drugačije. Bilo nas je po cijelome svijetu, a ono što je specifično za našu generaciju je da smo školovanje zapravo završili u Rijeci. Naime, 1947. godine nautički je odsjek premješten u Rijeku u zgradu današnje bogoslovije te je promijenjen naziv u Pomorski tehnikum. Brodostrojarski je odsjek ostao u Bakru i imao je trogodišnji obrazovni program. Tek se 1954. godine škola ponovo vratila u Bakar gdje i sad postoji. No, mi tu školu smatramo bakarskom, jer unatoč kratkom boravku u Rijeci, svi dokumenti o učenicima ponovno su vraćeni u Bakar, ističe Ružić.

Njegova generacija, kaže, redovno obilježava obljetnice mature te su se posljednji put sreli prije pet godina. Sedamdesta obljetnica okupila je tek njih troje, od šestero živućih iz generacije, jer su kolege Ante Kopajtić, Hrvoje Muhvić i Božo Sandrovac bili spriječeni doći, a prije punih 70 godina školske klupe s njima su dijelili i Vinko Benac, Hrvoje Blažinić, Bogomir Crgonja, Dragutin Čop, Marijan Forempoher, Mladen Franko, Vlatko Franko, Zdravko Grubišić, Ludvig Hess, Dušan Marčelja, Bruno Mažer, Pavao Mikeli, Kazimir Modrčin, Arsen Pavletić, Milivoj Šodić, Zvonko Štiglić, Tihomir Turina te Boris Vranić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.