Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ukras na Trgu mlikarice

video Jedinstvena čestitka: Jelenje pred Uskrs dobilo ogromnu pisanicu

Foto Općina Jelenje
Foto Općina Jelenje
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2019. u 17:38 2019-04-19T17:38:54+02:00

Motivi kojima je pisanica ručno ukrašena sadrže stilizirane elemente krajolika, odnosno prelijepih Grobničkih Alpi, kao i izvora Rječine, te drugih karakterističnih motiva tog kraja

DRAŽICE Velika i šarena uskrsna pisanica, ususret najvećem kršćanskom blagdanu, postavljena je na jelenjski glavni trg – Trg mlikarice u Dražicama.

Veoma karakteristični motivi Grobnišćine krase dva metra veliku skulpturu koju su oslikali akademski slikari Neven Jovanović i Goran Kosić, a za cijeli projekt angažirana je tvrtka Prodesign iz Rijeke.

– Na simboličan način, svim našim mještanima i posjetiteljima željeli smo na jedinstven način čestitati skorašnji blagdan, istaknuo je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje za općinski web.

Dodaje kako je inicijativa stigla od Turističke zajednice Općine Jelenje koja s novim idejama radi na promociji jelenjskog kraja ali i Grobnišćine. Općina Jelenje zahvaljuje se i prijevozničkom obrtu Kurelić koji je izvršio transport pisanice.

Ukrasni ures ručno je oslikan akrilnom bojom i lakiran kako bi izdržao sve vremenske uvijete. Motivi kojima je pisanica ručno ukrašena sadrže stilizirane elemente krajolika, odnosno prelijepih Grobničkih Alpi, kao i izvora Rječine. Tu je naravno i nezaobilazni Planinarski dom Hahlić, a posebnu pažnju vješti slikari pridodali su mlikaricama, kovačima, kao i Gašparovom mlinu u Martinovom Selu.

Crtež je zaista višeslojan pa će posjetitelj obilaskom pisanice na pravi način doživjeti Grobnišćinu jer, svakim se obilaskom dodatno primijete detalji i motivi. Tako su se na prekrasnoj livadi našli i Grobnički dondolaši, dok je na brežuljku smještena crkva sv. Mihovila, stara i nekoliko stoljeća. Jelenje se u turističkom smislu promovira kao vikend destinacija, stoga je preporučeno znamenitosti obići biciklom, sugeriraju autori pisanice na tabeli prigodno nazvanoj Visit Jelenje, što će ubuduće i biti glavni turistički brend destinacije. Naime, uveliko se radi na zaokretu u promociji i funkcioniranju turističkog ureda, kao i ponude.

Uskrsna pisanica gotovo tjedan dana oslikavala se u prostoru nekadašnjeg Vatrogasnog doma u Dražicama te se na Veliki petak transportirala na Trg mlikarice. Visoka je više od dva metra, široka metar i pol. Nakon male prigodne svečanosti kojom je obilježeno postavljanje tog novog jelenjskog blagdanskog uresa, sve prisutne, kao i samu pisanicu, blagoslovio je vlč. Ivan Milardović, jelenjski župnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.