Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Uloženo dva milijuna kuna

foto Amerikanski vrtovi otvorili vrata: Mir, cvijeće i prekrasne vizure

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2019. u 16:27 2019-04-18T16:27:00+02:00

Očekuje se da će kompletna opatijska parkovna infrastruktura biti sufinancirana i putem Riječke aglomeracije. Upravo iz tog izvora trebalo bi stići oko milijun i pol eura za uređenje deset opatijskih perivoja koji će činiti »Opatijsku kolajnicu« - ukras grada pod Učkom

OPATIJA Amerikanski vrtovi otvorili su svoja vrata posjetiteljima. Tajni opatijski vrt, koji je više desetljeća bio nedostupan javnosti, sada se ponovno može razgledati i uživati u zelenoj oazi mira skrivenoj usred gradske gužve, s jedinstvenim pogledom na Kvarner.

Na više od osam tisuća »kvadrata« prostire se raskošni perivoj koji nudi mir, tišinu, spokoj i prekrasne vizure. Zelene površine prepune biljaka, cvijeća, agruma, kamelija danas su na proljetnom suncu zasjale u punom sjaju, a posjetitelji i uzvanici uživali u ispijanju koktela u društvu opatijskih dama u krinolinama.

o184am8
Otvorenje Amerikanskih vrtova / Snimio Marin ANIČIĆ

Otvaranju vrtova, prethodila je prva faza uređenja ove parkovne gradske površine u koju je dosad od 2015. godine uloženo nešto više od dva milijuna kuna, a očekuje se da će kompletna opatijska parkovna infrastruktura biti sufinancirana i putem Riječke aglomeracije.

Upravo iz tog izvora trebalo bi stići oko milijun i pol eura za uređenje deset opatijskih perivoja koji će činiti »Opatijsku kolajnicu« - ukras grada pod Učkom.

Povijest Amerikanskih vrtova započela je 20-tih godina prošlog stoljeća. Tada je to bio botanički vrt, također otvoren za javnost, koji je s radom prestao uoči Drugog svjetskog rata. Nakon 2003. godine postao je rasadnik opatijskih Parkova, a 2010. godine su se intenzivirale težnje da se on obnovi i stavi u javnu funkciju.

VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U PETAK!

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.