Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. rujna 2019.
Uzrok nepoznat

foto POŽAR NA ZRĆU Stižu vještaci iz Zagreba. Pogledajte kako izgleda šuma koju je poharala vatrena stihija

Foto: Zadarski list
Foto: Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 12:16 2019-07-16T12:16:01+02:00

Još se nisu stvorili sigurnosni uvjeti da se utvrdi odakle je požar krenuo i što ga je uzrokovalo, a moguće je da će očevid biti proveden tek sutra«, rekla je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske glasnogovornica Maja Brozičević

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo rekao je u utorak da se uzroku požara na plaži Zrće zasad može samo nagađati budući da policijski očevid još nije počeo zbog vatre koja nije u potpunosti ugašena.

Dabo je pohvalio sve interventne službe i rekao da su položile test s odličnim.

»Kriza je prošla, skidam kapu do poda najprije domaćim, pa drugim otočkim vatrogascima i onima iz Zadra i Like, jer da je bila potrebna i hrabrost i nadljudski napor da se u uvjetima bure od 120 kilometara na sat zaustavi vatra i požar zadrži pod kontrolom«, rekao je Dabo u izjavi za Hinu.

Zahvalio je i stožeru civilne zaštite što su bez žrtava i ozljeđivanja uspjeli evakuirati tisuće ljudi s Fresh Island Festivala na Zrću u susjednu uvalu Katarela, a onda i do njihovih apartmana i hotela.

IMG_2035
Požar na Zrću / Foto: Zadarski list

Vatrogasci ostaju dan i noć, moguće je da očevid krene sutra

»Još se nisu stvorili sigurnosni uvjeti da se utvrdi odakle je požar krenuo i što ga je uzrokovalo, a moguće je da će očevid biti proveden tek sutra«, rekla je glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske glasnogovornica Maja Brozičević. Najavila je da će na teren izaći vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« iz Zagreba.

Vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović oko 11 sati kaže da otvorenog plamena više nema, da su vidljiva izdimljavanja na mnogim mjestima i da su svi vatrogasci i dalje na terenu.
»Najteži dio posla je odrađen, ali ostat ćemo ovdje sigurno do kraja dana i po noći, jer se sve mora do te mjere ugasiti da izdimljavanja više ne bude, kako se požar nigdje ne bi obnovio«, rekao je Ostović.

Na pitanje može li se sada reći odakle je požar krenuo odgovorio je da postoje iskustveni pokazatelji odakle je sve krenulo, ali da je za to mjerodavna policija.
Slično je ponovio i na pitanje sumnja li se da je požar podmetnut.

»I to će utvđivati policija. Znamo da svaki požar ima neki uzrok, prirodnu silu ili ljudski faktor i teško je sada reći, ali sam siguran da će policija utvrditi i dati službeni podatak«, rekao je Ostović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.