Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Solarna energija

Kod Varaždina proradila najveća integrirana sunčana elektrana u nas

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2013. u 12:30 2013-10-28T12:30:00+01:00

U Trnovcu Bartolovečkom pokraj Varaždina u pogon je puštena najveća integrirana sunčana elektrana u Hrvatskoj, čija je ukupna snaga 999 kilovata (kW), a investitor u tu elektranu je varaždinska gumarska tvrtka Gumiimpex-GRP, objavili su iz te tvrtke

ZAGREB – U Trnovcu Bartolovečkom pokraj Varaždina u pogon je puštena najveća integrirana sunčana elektrana u Hrvatskoj, čija je ukupna snaga 999 kilovata (kW), a investitor u tu elektranu je varaždinska gumarska tvrtka Gumiimpex-GRP, objavili su iz te tvrtke.

Gumiimpex-GRP, uz tu sunčanu elektranu, u rujnu ove godine već je pustio u pogon dvije elektrane smještene u Varaždinu, a nova je izgrađena na slobodnim krovištima proizvodnih objekata Gumiimpexa.
Sva će se proizvedena električna energija, navode iz te tvrtke, sukladno ugovoru s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), predavati u distribucijsku mrežu po povlaštenoj tarifi, jer je investitor stekao status povlaštenog proizvođača energije.

Sunčana elektrana Gumiimpex u Trnovcu Bartolovečkom ima očekivanu godišnju proizvodnju od 1.113 megavatsati (MWh) ekološki čiste električne energije.
Očekivani godišnji prinos je oko 1.125 kWh po kilovatu instalirane snage, a iz Gumiimpexa ističu da nisu zanemarivi ni pozitivni ekološki učinci samog postrojenja jer će se tijekom 30 godina rada u okoliš ispustiti oko 10.260 tona manje ugljičnog dioksida u odnosu na istu proizvodnju električne energije u elektranama na fosilna goriva.

Projektnu dokumentaciju i izgradnju elektrane Za Gumiimpex je odradila čakovečka tvrtka Solektra, koja je ovlašteni instalater sunčanih elektrana, ali i sama ulaže u sunčane elektrane.
Tako je Solektra sredinom listopada završila izgradnju i vlastite sunčane elektrane Solektra III, ukupne snage 299 kW, na novoizgrađenom distribucijskom centru Solektre u Križopotju, zaključuje se u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.