Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Novi podaci

S ovim se Vlada neće hvaliti: Industrijska proizvodnja pala u odnosu na lani

S ovim se Vlada neće hvaliti: Industrijska proizvodnja pala u odnosu na lani
S ovim se Vlada neće hvaliti: Industrijska proizvodnja pala u odnosu na lani
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2019. u 12:36 2019-09-30T12:36:27+02:00

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu je pala za 1,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u kolovozu je u odnosu na srpanj industrijska proizvodnja pala za tri posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u osmom je mjesecu na godišnjoj razini najviše, za 9,6 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, proizvodnja energije porasla je za 3,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,9 posto.

Pad je u kolovozu na godišnjoj razini zabilježila proizvodnja kapitalnih proizvoda i to za 13 posto te intermedijarnih proizvoda za 5,1 posto.

Na mjesečnoj razini, industrijska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 1,2 posto, kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, a energije za 0,1 posto.

Istovremeno je proizvodnja intermedijarnih proizvoda smanjena za 6,2 posto, a netrajnih proizvodi za široku potrošnju 3,9 posto.
Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, na godišnjoj razini, industrijska proizvodnja pala je u rudarstvu i vađenju za 5,1 posto, te u prerađivačkoj industriji za 2,7 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla za 5,4 posto.

U kolovozu u odnosu na srpanj sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u prerađivačkoj industriji za 4,9 posto i u rudarstvu i vađenju za 3 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla je za 1,2 posto.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu manji je za 0,4 posto u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini manji za 3,4 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija, porasla za 0,5 posto.

»Iako i u nastavku godine možemo očekivati razmjernu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam (industrijske proizvodnje) u 2019. zabilježiti pozitivnu stopu. Pri tome će domaća potražnja ostati relativno snažna dok će usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera i još uvijek niska konkurentnost ograničavati snažniji rast. Na razini cijele 2019. stopa rasta će ostati skromna, oko 1,5 posto«, prognoziraju analitičari Reiffeisen banke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.