Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Prvi put u Hrvatskoj

Osuđen zbog otvaranja lažnih profila na Facebooku i Iskrici

Osuđen zbog otvaranja lažnih profila na Facebooku i Iskrici
Osuđen zbog otvaranja lažnih profila na Facebooku i Iskrici
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2012. u 23:05 2012-05-14T23:05:52+02:00

Riječ je o prvom ovakvom sudskom slučaju u Hrvatskoj, a sutkinja zadarskog Općinskog suda Ana Zrilić osuđujuću presudu obrazložila je nedvojbenim dokazima.

ZADAR Mate Kožul (26), suspendirani zaposlenik Grada Zadra, nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Mladi ekonomist proglašen je krivim jer je dvjema Zadrankama otvorio lažne profile na Facebooku i Iskrici. Riječ je o prvom ovakvom sudskom slučaju u Hrvatskoj, a sutkinja zadarskog Općinskog suda Ana Zrilić osuđujuću presudu obrazložila je nedvojbenim dokazima.

– Pod točkom jedan optužnog prijedloga okrivljeniku se stavljalo na teret da je 19. siječnja prošle godine otvorio e-mail adresu na ime T. R te potom profil na internetskom portalu Iskrica gdje joj je objavio ime i prezime, fotografiju, adresu stanovanja i naveo da nudi seksualne usluge. Sutradan je otvorio profil i na Facebooku, također koristeći podatke djevojke bez njezina dopuštenja, obrazložila je sutkinja Zrilić, navodeći gotovo identične podatke i za drugu djevojku, S. P. koja se jučer nije pojavila u sudnici jer služi vojni rok.

Kožulu je ubrojena sankcija i za otvaranje profila na Iskrici koji je nazvao »dvije lezbače« i u kojemu je također objavio imena, adrese, telefone i fotografije obiju djevojaka. Nakon što su se dvjema djevojkama usijali mobiteli od poziva raznih pohotnika, S. P. se toliko uzrujala da je bila hospitalizirana. Spaćka okrivljenika na njezin račun koštala ju je godine studija i stipendije jer djevojka nije bila u stanju polagati ispite, iako je do tada bila odličan student.

Kao motiv za otvaranje lažnih profila navodi se osvetoljubivost: Kožul je djevojkama htio napakostiti, kriveći ih za prekid s tadašnjom djevojkom, a njihovom prijateljicom. Kožul je T.R. poznavao od djetinjstva, bio joj prijatelj na Facebooku i susjed, pa su mu bili poznati njezini osobni podaci, dok je u slučaju S. P. do njenih podataka mogao doći preko iskaznice mladeži HDZ-a, upravo ju je on regrutirao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija