Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
22. ožujka 2019.
Svećenikove ludorije

Dignuta optužnica protiv kapelana koji je umislio da je policajac i - zaustavljao automobile

Foto Zadarski list
Foto Zadarski list
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 7:29 2018-06-19T07:29:42+02:00

Nakon policijske istrage i optužnice ODO-a, slučaj sada već bivšeg policijskog kapelana tako će dobiti epilog i na zadarskom sudu na kojemu će svećenik imati prilike javnosti obrazložiti zbog čega je zlouporabio ovlasti policijskog kapelana i zaustavljao vozila 

ZADAR Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv svećenika Zadarske nadbiskupije don Tomislava Vlahovića. Potvrdio nam je to jučer općinski državni odvjetnik Ivica Škara, a nakon našeg upita o rezultatima izvida u slučaju spomenutog svećenika.

Nakon policijske istrage i optužnice ODO-a, slučaj sada već bivšeg policijskog kapelana tako će dobiti epilog i na zadarskom sudu na kojemu će svećenik imati prilike javnosti obrazložiti zbog čega je zlouporabio ovlasti policijskog kapelana i zaustavljao vozila. Naime, na teret mu se stavlja da je kao kapelan Policijske uprave zadarske don Tomislav Vlahović u studenom prošle godine zaustavio automobil u kojem su bila četvorica mladića, koji se kretao cestom od Benkovca prema Lepurima, te ih je, prema njihovim riječima, pokušao legitimirati. Mladići su naveli kako je imao i policijsku palicu, što mu kao kapelanu nije dozvoljeno.

Sve to ispitalo je Općinsko državno odvjetništvo koje je sredinom travnja donijelo odluku o pokretanju izvida. Nakon saznanja o postupanju don Tomislava Vlahovića, kako nam je kazao općinski državni odvjetnik, od policije su zatražili provođenje određenih izvidnih radnji te dobili posebno izvješće na daljnje postupanje. Daljnje prikupljanje podataka i saslušanje aktera ovog događaja u konačnici su rezultirali podizanjem optužnice protiv svećenika.

Priča je dospjela u javnost kada su roditelji mladića, koje je svećenik zaustavio, o svemu obavijestili MUP, nakon što su shvatili da slučaj nije zaveden u policijskom izvješću toga dana kada su mladići pozvali policiju. Cijelu su priču sredinom siječnja iznijeli u javnost rekavši kako ih je svećenik pretekao i zaustavio se ispred njihovog vozila te upalio sva četiri svjetla. Jedan je mladić izjavio kako mu je don Tomislav kazao: »Reci kolegi neka uđe u auto! Nek' se smiri ili ću ga prebiti i privesti u šibensku policiju«, nakon čega su se vratili u automobil, ali on im je prišao i zatražio osobne iskaznice«.

Vojni ordinarijat smijenio je don Tomislava Vlahovića, a MUP je, kako nam je kazao njihov glasnogovornik, pokrenuo kriminalističko istraživanje te su o svim utvrđenim činjenicama obavijestili nadležno Općinsko državno odvjetništvo radi donošenja daljnje mjerodavne državno-odvjetničke odluke. U MUP-u su nam još potvrdili da je svećenik razriješen dužnosti u policijskoj kapelaniji »Sveti Filip i Jakov« Policijske uprave zadarske dekretom biskupa Vojnog ordinarija te mu je rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske prestala i služba u Ministarstvu.

Don Tomislav prekinuo razgovor

Nakon vijesti o podizanju optužnice, za komentar smo nazvali don Tomislava Vlahovića, međutim postupio je kao i zadnji put kada smo ga zamolili za komentar o smjeni u MUP-u i Vojnom ordinarijatu. Brzo je prekinuo razgovor na pitanje želi li komentirati podizanje optužnice.

S obzirom da don Vlahović i dalje službuje kao svećenik Župe Perušić ostaje vidjeti hoće li Zadarska nadbiskupija, nakon podizanja optužnice, povući kakve sankcije prema njemu ili će čekati okončanje sudskog postupka. Naime, svećeniku koji je također izazivao probleme u prometu, ali mnogo veće jer je u prometnoj nesreći teško ozlijedio zadarskog liječnika Danijela Sekulu, Nadbiskupija je izrekla kanonsku opomenu, odnosno opomenu pred isključenje iz reda.

Naime, poljski svećenik koji već dugo godina službuje u Hrvatskoj, župni vikar Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Pagu, don Zbigniew Jacek Korz, pod utjecajem alkohola i brzine neprilagođene mokrom kolniku, u svibnju prošle godine izazvao je prometnu nesreću u kojoj je ozlijedio liječnika i njegovu suprugu te je i sam lakše ozlijeđen.

Odgovor o tome hoće li protiv don Tomislava Vlahovića pokrenuti stegovne mjere i kakve, do zaključenja ovog broja novine od Nadbiskupije nismo dobili.

Don Tomislav prekinuo razgovor 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown