Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Od 28. ožujka

Emisija "Žene povjerljivo": Novi projekt, stara provjerena ekipa plus Daniela Trbović

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2017. u 7:34 2017-03-11T07:34:00+01:00

Sudeći po snimanju prve epizode, bit će i ležerno i veselo. Gošće su Ecija Ojdanić, Ksenija Erker i Mada Peršić. Tema slobodno vrijeme, ili »moje vrijeme, moji snovi«

Vrlo skoro, u utorak 28. ožujka, u 20 sati na Drugom programu HRT-a kreće uradak što će ga rado gledati žene, ali će ga bome rado i često škicnuti i muškarci! Ime mu je »Žene, povjerljivo!«. Ili, kako nam to za prvog dana snimanja reče voditeljica Daniela Trbović; emisija je to o ženama koju stvaraju žene za žene, ali i sve ostale demografske skupine koje na sam spomen razgovora o ženama neće pobjeći vrišteći, u panici da ih ne pogodi tko maskarom ili tamponima!

Maja Tokić i Nataša Kraljević Kolbas urednice, Daniela Trbović voditeljica, novinarke Martina Validžić, Barbara Majstorović. Anamaria Corazza i Monika Štengl realizatorice. Velika sedmorka! Pa ti pred njih izađi s dikatfonom u ruci. Logično je nekako zato bilo prvo diktafon staviti pod nos Noi Maričiću, čovjeku koji je tu iza kamere zajedno s njima i koji, začudo, nema straha, niti je podvojena neka ličnost poput nižepotpisanog, pa da mu je malo drago da je među toliko žena mudrih i lijepih, a malo mu panika. Noa, je li lako, ili je teško!?

– Mogu reći da mi je lako. Cure su pune razumijevanja, blage su, znaju kako treba sa slabijim spolom, znaju naše mogućnosti pa su se prilagodile – veli Maričić.

Čovjek je, čini se, rođen pod sretnom zvijezdom.

– Bit' će da jesam. Ja sam tu neka posebna kategorija. Puno me se ne dira, puste me da radim svoje i pune su razumijevanja.

A i kako će biti drugačije kada je u igri 'stara ekipa'. Radio je dobar dio njih i »Svaki dan, dobar dan«, ili pak show »BezVeze«. Lijepo kaže Maričić, stari su to znanci i znanice, dosta je jedan poziv i zna se što treba napraviti. A treba napraviti emisiju za moderne žene u najboljim godinama. Za ženu domaćicu, uspješnu poslovnu ženu, ženu koja zna biti svoj majstor.

Za suvremenu ženu, a da je zabavno, ležerno, s primjesom humora i ironije. Jer, nitko se tu ne libi smijati na svoj račun. Tako kazuje koncept emisije Maje Tokić i Nataše Kraljević Kolbas. Ili, kako pojašnjava Kraljević Kolbas, u jednom prijelaznom, tranzicijskom razdoblju, tim žena koji se i inače druži htio je raditi nešto što će ih radovati, a da uz to imaju i zgodan projekt.

– Pa smo pronašle jedan mali prostor i stvorile jednu malu oazu. Bit je u tome da smo i inače prijateljice, da se družimo, rugamo jedna drugoj, zabavaljamo, podržavamo, planinarimo, pričamo o djeci i svim temama koje će biti u emisiji – kazuje Kolbas.

Samo, kad je tako, de ne bi 12 emisija od 50 minuta bilo malo!?

– Malo! – ne dvoji Maja Tokić.

U uspjeh zato ne sumnja nitko baš ni malo.

– Ma, nemamo zašto biti lažno skromne. Tu je dobitna kombinacija, provjerena ekipa iz neprežaljenih formata 8. kat i Bez Veze. Kalio se čelik dok je bio mlad – na to će Trbović.

– Dok je bio vruć – ispravlja je Tokić.

– Vruć, to sam htjela reći. Poanta je u tome da smo na Drugom 'muškom' programu koji je obično sport i glazba. A sad, uz dužno poštovanje našim kolegama, mi tu donosimo i zrnu razuma – poentira Trbović.

Sudeći po snimanju prve epizode, bit će i ležerno i veselo. Gošće su Ecija Ojdanić, Ksenija Erker i Mada Peršić. Tema slobodno vrijeme, ili »moje vrijeme, moji snovi«.

Pita krajnje neoprezan novinar, ima li emisija i štogod priloga?

– Ima. Grah salatu, i još neke priloge, ali i neke životne priče između priloga – šali se Trbović.

Barbara Majstorović dobacuje da je ona tu najmanji kotačić. Martina Validžić glavom sugerira da je tu negdje i ona.

– Nisu one najmanji kotačić. Vidjet ćete kad se ustanu. Validžić i Majstorović su naši kotači zamašnjaci – na to će Trbović.

– A najmlađe! – dodaje Kraljević Kolbas.

– I mi smo sve ovo napravile da ne bi bile doma – smije se Tokić.

Uglavnom, prisustvo muškaraca u ovom je uratku svedano na minimum. Ali, kako kaže Trbović, i njih se voli i poštuje kao da su ženama ravni. Inače, voditeljica ja za prvu epizodu odjevena u zlatno. Zašto zlatna nijansa?

– Zato što sam takva. Predstavnica zlatne hrvatske mladeži – smije se Trbović.

Smije se i urednica Tokić. Ma, ako je razgovor i izmakao kontroli zahvaljujući nesnalaženju nižepotpisanog smetanog kraj takvih dama, kad se emisija radi zna se 'ko je šefica. Reda mora biti, jer inače tko bi nanizao tema poput one koja propitkuje što smo sve spremni učiniti za svoj izgled, ili teme o braći i sestrama, ili evergreena 'svekrva to mitsko čudovište'...

– Posebno se veselimo prosvjetiteljskoj temi bračni drugovi i vječna vatra! Je li taj plamen vječan jedino na Medvedgradu i u Savskoj, ili plamti i u bračnoj ložnici, pitat ćemo našeg mladog kolegu iz novina – kaže Danijela.

Na sreću, i prije nego je novinar morao štogod reći, odgovorila je Daniela umjesto njega kazavši – uz brikete ide!

Martina Validžić je pak skrušeno priznala kako se najviše 'veseli' temi o dijetama. Validžić inače ima rubriku »Žena s terena«. Majstorović reče kako je njena rubrika ona »Da mogu« koja priča priče iz perspektive običnih žena koje svaki dan rade od osam do tri. Što bi sve one samo da mogu, doznaje Majstorović. Kraljević Kolbas ima uradak »Žena zmaj« u kojoj ispituje »obične« žene koje je inspiriraju. Daniela ima krajnje iskren VLOG, onaj s kojim svaka emisija i počinje i s kojim nas uvodi u središnju temu.

A Maja Tokić će, osim što je urednica, opet je ispred kamere. Pače, u njenoj rubrici »Iz muškog kuta« pojavit će se ono jedino muško u emisiji, pa se usuditi progovoriti koju o ženama tek da Tokić vidi jesu li razlike između muškaraca i žena baš tolike, ako su uopće mjerljive. Tokić u svakom slučaju opet u kadru!

– Nakon dugo vremena, ima i desetak godina. Forma je doduše nešto kraća, ali i opet treba biti potpuno spreman, otvoren i apsolutno se dati kameri. Trebalo se podsjetiti, utrenirati, opustiti se – kaže Tokić.

No, neće nju ovaj izlet ispred kamere maknut s uredničkog posla. Iza kamere je sigurnija, veli. Ali, baram će je sada mati vidjeti na ekranu, a to nije ni malo nebitno, šali se Tokić. Činjenica da će na Drugom osvanuti emisija što je žene rade o ženama za žene, nekako je nametnula pitanje je li to televizija svojim programom ipak malo više usmjerna put muškog dijela gledateljstva.

– Čini mi se da sadržaji za žene jesu pomalo u drugom planu. Bila sam i sama urednica Drugog programa i znam kako je teško izbalansirati sadržaj, a da je za svakog ponešto. Danas je i sve više specijaliziranih kanala, pa imate jedan samo za kuhanje, drugi samo za sport, treći samo informativni.

Pronaći nišu za sadržaj namjenjen ženama jako je teško. No, prvo nas je odabrala Jasna Burić, a sada se suradnja nastavlja s Brunom Kovačevićem. Ta suradnja s Kovačevićem bila je fantastična i kada sam ja bila urednica Drugog, a on urednik sportskog programa, pa je izvrsna i sada kada smo obrnuli uloge – veli Tokić.

Uglavnom, bit muško pa doć na snimanje ovog serijala za žene bilo je nezaboravno iskustvo, kojeg 'mazohistički' nanovo želite i za kojeg se dalo i ponešto naučiti. Recimo, zlatno i modificirano pravilo da iza svake uspješne žene stoji još uspješnih žena! Ili, kad novinar sa smješkom na licu 'zavapi' da se dame malo uozbilje jer neće kasnije razaznat koja što govori. A one će mu na to: »Tek smo sad otpustili slavinu!« Elem, Žene, povjerljivo! Bude li u studiju kao što je bilo za ovog razgovora, bit će veselo i zabavno!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.