Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Pusna kuharica uz Novi list

foto Pust va padele: Kakva je to maškarana barufa nastala od Pašca preko Grobnika do Delnica?

Kuhače u ruke i živio pust/mesopust
Kuhače u ruke i živio pust/mesopust
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2019. u 15:48 2019-02-05T15:48:00+01:00

Ča smo se ovaj put zakuhali, nećemo otkrit. Samo da j red slanoga, red slatkoga, a sve veselo i maškarano

Kakva je barufa nastala na Pašcu, koga su s Grobnika u davna vremena tjerali preteče današnjih Dondolaša, tko se najadi, a tko ne prilikom čitanja šentence mesopustu u Gradu Grobniku i kakvi su to skijaški skokovi pod maskama u Delnicama...

Sve to doznat ćete u drugoj maškaranoj kuharici Pust va padele, što uz Novi list izlazi u srijedu, 6. veljače.

Ovog puta donosimo priče s Grobnišćine, bakarskog kraja i iz Gorskog kotara. I ovog puta pokazalo se kako bi za pospremiti tu tradiciju, sve nemotarije, šarenilo i energiju, trebala prava mesopusna enciklopedija pa donosimo dio svega onoga što mesopust znači za ovaj kraj.

I tu mesopusni judi peto godišnje doba žive tuta forca, bez obzira na kišu, snijeg i druge vremenske nepodopštine.

A i fino miriše iz kuhinja u kojima mesopustari pripremaju krepka zimska jela, za steplit dušu i tilo.

Ča smo se ovaj put zakuhali, nećemo otkrit. Samo da j red slanoga, red slatkoga, a sve veselo i maškarano.

Kako o mesopustu treba i biti. Stoga kuhače u ruke i živio pust/mesopust!

mask50

2555586

2575645

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.