Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Sigurnost primjene

HALMED razvija mobilnu aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova

HALMED razvija mobilnu aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova
HALMED razvija mobilnu aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2015. u 8:53 2015-08-01T08:53:00+02:00

Hrvatska će uz Ujedinjeno kraljevstvo i Nizozemsku biti jedna od tri zemlje EU koje će prve implementirati aplikaciju za prijavu sumnji u nuspojave lijekova putem mobilnih uređaja

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) razvija aplikaciju pomoću koje će pacijenti i zdravstveni radnici putem mobilnih uređaja moći izravno HALMED-u prijavljivati sumnje na nuspojave lijekova. Početak korištenja mobilne aplikacije očekuje se u studenom 2015. godine, a na ovaj način HALMED želi dodatno osnažiti uključivanje pacijenata i zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova.

 S obzirom na prepoznato iskustvo na području farmakovigilancije, Republika Hrvatska će zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i Nizozemskom biti jedna od prve tri zemlje članice Europske unije koje će implementirati navedenu mobilnu aplikaciju.

Projekt vodi Europska komisija 

Razvoj aplikacije provodi se u sklopu projekta Europske komisije pod nazivom Innovative Medicines Initiative WEB-RADR (Recognising Adverse Drug Reactions), u koji je HALMED aktivno uključen.

Puštanje u promet aplikacije u Republici Hrvatskoj i Nizozemskoj planirano je u studenom 2015. godine, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu aplikacija puštena u promet u srpnju 2015. godine. Na temelju analize iskustava u ovim trima zemljama članicama, mobilna aplikacija će biti razvijena na način da se može koristiti i u svim drugim zemljama članicama Europske unije.

Podaci o vrstama i izvorima prijava koje će HALMED te Regulatorna agencija za lijekove Ujedinjenog Kraljevstva (MHRA) i Nizozemski nacionalni centar za praćenje nuspojava (LAREB) zaprimati putem navedene aplikacije bit će praćeni i analizirani unutar projekta. 

Prijave dobivene putem mobilne aplikacije bit će uspoređene s prijavama zaprimljenim putem dosad dostupnih kanala prema cjelovitosti, kvaliteti i mogućnosti detekcije sigurnosnih pitanja. Analizirani podaci poslužit će za donošenje zaključaka i preporuka za daljnje razvijanje aplikacije koja će se potom moći prilagoditi nacionalnim posebnostima te koristiti u svakoj zemlji članici Europske unije.

Detaljne informacije o projektu WEB-RADR dostupne su na internetskim stranicama HALMED-a i na internetskim stranicama projekta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.