Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
GKL

Riječki lutkari trijumfirali i u Podgorici: 'Wanda Lavanda' osvojila četiri nagrade

Foto GKL Rijeka
Foto GKL Rijeka
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2019. u 16:21 2019-09-16T16:21:21+02:00

Na 8. međunarodnom festivalu lutkarstva Podgorica, Crna Gora, Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom „Wanda Lavanda“ autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc osvojilo je četiri nagrade: kolektivnu za glumačko majstorstvo, nagradu za najbolju glazbu, nagradu za najbolju dramaturgiju i Grand Prix za najbolju predstavu.

U ime Kazališta nagrade je primila Iva Ivanić Pavković iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori. 

Osmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica održan je u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta od 11. do 15. rujna te je mališanima ponudio deset predstava iz pet zemalja: Italije, Hrvatske, Španjolske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Za mnogobrojnu crnogorsku publiku „Wanda Lavanda“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka izvedena je dvaput u petak 13. rujna; osvojila je srce publike, ali i stručnog žirija kojeg su činili predsjednik žirija Goran Bulajić, redatelj i dramaturg (Crna Gora) te članovi žirija Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra (Srbija) i Vladimir Lazovski, zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije. 

Uz autoricu predstave Jelenu Tondini i redateljicu Moranu Dolenc autorsku ekipu čine i kreatorica lutaka, scenografije, kostima i lutkarska tehnologinja Luči Vidanović, skladateljice Anita Valo i Meri Jaman te oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić. Predstavu izvode glumci-lutkari Petra Šarac, Andrea Špindel i Zlatko Vicić. 

Treba napomenuti i kako je ista predstava gostovala u Lutkarskom kazalištu Mostar, Bosna i Hercegovina u nedjelju 15. rujna.

Već nagrađivana predstava „Wanda Lavanda“ obišla je cijelu Hrvatsku i sudjelovala na mnogim domaćim festivalima, ali i na inozemnim pa se tako GKL Rijeka s ovom predstavom uz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu predstavilo se i u Sloveniji, Mađarskoj, Iranu i Turskoj.

Vanda_164

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.