Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
16. prosinca 2018.
Tri razdoblja

Vlaho Bukovac: Pariško razdoblje slikarskog velikana u Klovićevim dvorima

Vlaho Bukovac: Pariško razdoblje slikarskog velikana u Klovićevim dvorima
Vlaho Bukovac: Pariško razdoblje slikarskog velikana u Klovićevim dvorima
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2018. u 7:56 2018-01-12T07:56:23+01:00

Namjera je kroz tri zasebne izložbe predstaviti tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško. Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji

ZAGREB Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuća Bukovac u Cavtatu uskoro otvaraju prvu od tri predviđene izložbe o Vlahi Bukovcu. Namjera je kroz tri zasebne izložbe predstaviti tri najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško.

Prva izložba obrađuje Bukovčev život i rad u Parizu od 1877. do 1893. godine, te njegovu afirmaciju u Engleskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji. Autorice izložbene koncepcije su Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac). Koautorica je dr. sc. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti koja je doktorirala s temom »Great Expectations: The South Slavs in the Paris Salon Canvases of Vlaho Bukovac and Jaroslav Čermak« na The University of Chicago.

Koautor je i ugledni engleski povjesničar umjetnosti Alex Kidson, glavni kustos triju izložaba o Vlahi Bukovcu pod nazivom »Searching for Blaise: Vlaho Bukovac (1855. - 1922.) and his Northern Patrons, Walker Art Gallery, Liverpool, XI/ 2005. – I/2006, Mercer Art Gallery Harrogate, I – III/ 2006. i Bonhams u Londonu. Kao koautori navedeni su i Jadranka Beresford-Peirse, osnivačica internacionalne Zaklade hrvatskih spomenika koja se dugi niz godina trudi detektirati Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji, akademik dr. sc. Radoslav Tomić i izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr. sc. Igor Borozan.

Autobiografija »Moj život«

Po prvi će se puta u Hrvatskoj predstaviti djela iz Engleske i Francuske, koja je Bukovac radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu, poput La »Grande Iza«, »Andromeda« ili »Dalmatinski ribari« te »Portret Baltazara Bogišića«. Na nov će se način valorizirati Bukovčevo slikarstvo nastalo izvan atelijera i akademije, te njegovi slobodno kadrirani pejzaži.

Bukovčeva autobiografija »Moj život« neiscrpno je vrelo podataka, neraskidivo vezano za umjetnikovo stvaralaštvo. Izložba će prikazati kronološki slijed, uspone i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da postane umjetnik u europskoj prijestolnici, Parizu. Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore..., a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija »Isus prijatelj malenih« iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 puta 4,40 metara, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti.

Suvremena prezentacija

Kako piše u najavi izložbe, namjera ovoga opsežnog projekta je sublimirati sva novija dosadašnja istraživanja o Vlahu Bukovcu, rodonačelniku hrvatskog modernog slikarstva, provedena u Hrvatskoj, ali i izvan nje, jer Bukovac je posljednjih godina postao predmetom istraživanja međunarodnih stručnjaka. Željeli bismo uključiti opus ovoga umjetnika u dijalog sa suvremenicima, te jezikom suvremene vizualne prezentacije prodrijeti dalje od lokalnoga promišljanja.
Izložba će biti otvorena od 18. siječnja do 11. ožujka ove godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka