Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
22. ožujka 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Mađarska protiv Hrvatske u OECD, Orban opet nije kriv

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2017. u 21:52 2017-09-10T21:52:24+02:00

Ta se njegova ocjena poklapa s tvrdnjama HDZ-ovih dužnosnika u kampanji za parlamentarne izbore 2015. I HDZ-ovci, tada na čelu s Tomislavom Karamarkom, bili su skroz na strani Orbana. Čak i kad je mađarski premijer odlučio postaviti bodljikavu žicu na granicu prema Hrvatskoj. 

Davor Gjenero, kojem mediji tepaju da je politički analitičar, potpuno je nevažna osoba da bi ga se spominjalo u jednoj novinskoj kolumni. Ali, u kontekstu protivljenja Mađarske ulasku Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj, senzacionalna izjava koju je on u petak dao za HTV naprosto poziva da je se citira.

Dakle, mađarske vlasti objavile su da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za pristupanje OECD-u i to zato što je sredinom 2014. zagrebački Županijski sud, zbog podmićivanja Ive Sanadera, podignuo optužnicu protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. »To je posljedica izrazito narušenih odnosa Zagreba i Budimpešte na kraju mandata gospodina Milanovića«, stručno je Gjenero pojasnio pozadinu recentnog poteza Vlade Viktora Orbana.

Ta se njegova ocjena poklapa s tvrdnjama HDZ-ovih dužnosnika u kampanji za parlamentarne izbore 2015. I HDZ-ovci, tada na čelu s Tomislavom Karamarkom, bili su skroz na strani Orbana. Čak i kad je mađarski premijer odlučio postaviti bodljikavu žicu na granicu prema Hrvatskoj. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također se identificirala s vlašću u Budimpešti, koja promovira antiliberalne vrijednosti. Logično, Mađari nisu skrivali da navijaju za Karamarkovu stranku.

Nije na tim izborima baš ispalo kako su priželjkivali u HDZ-u, ali stranka je ipak ušla u Vladu i očekivao se preporod odnosa s Mađarskom, koje je liberalni Milanović pretvorio u prah i pepeo. Szijjarto je u veljači prošle godine oduševljeno ugostio kolegu iz HDZ-a Miru Kovača, s kojim je zajednički najavio dramatično poboljšanje bilateralnih odnosa. Tri mjeseca kasnije, Szijjarto je tvrdio da s novom Vladom u Zagrebu »imamo znatno bolju suradnju«.

Sukladno tome, u kolovozu, uoči prijevremenih izbora, priznao je »držim palčeve za HDZ«. I Davor Stier, koji je s dolaskom na premijersku dužnost Plenkovića, zamijenio Kovača, u studenom se u Budimpešti sa Szijjartom zakleo da će dvije države »graditi savezničke odnose«. Paralelno s Oreškovićevom i Plenkovićevom vladom, Kolinda Grabar-Kitarović je s puno entuzijazma radila na povezivanju s Orbanovom Mađarskom, naročito u okviru inicijative Tri mora. Činilo se da u današnjem svijetu ne postoje zemlje koje su bliskije nego što su to Mađarska i Hrvatska. Ma, prst i nokat.

A onda, kao grom i vedra neba, stiže vijest da naši sjeverni susjedi uskraćuju podršku članstvu Hrvatske u OECD-u. Banski dvori su u šoku. Plenkovićevi ljudi jednostavno ne shvaćaju što ih je snašlo. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić kaže jučer da je sve to »neobično i iznenađujuće«. Ali, Gjenero ima odgovor, kriv je Milanović. Čovjek je toliko pokvario odnose s Mađarskom da ih Kovač, Stier, Plenković i predsjednica Republike udruženim naporima ni u skoro dvije godine nisu uspjeli popraviti. Kakav je majstor taj Milanović! U Orbanu problem nije bio ranije, pa, naravno, nije ni sada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka