Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Komentar Branka Mijića

Strah od izbora

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 18. svibanj 2018. u 16:09 2018-05-18T16:09:33+02:00

Žešće od Branka Bačića branio je zastupnik SDSS-a premijera Andreja Plenkovića koji se zaputio na znatno ugodnije druženje u Bugarsku, a valjda prije toga ovjerio kod javnog bilježnika punomoć Pupovcu da na hrvatskom političkom tržištu licitira i raspisivanjem izbora!

Ako želite izbore, dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti, kakvu ćete Vladu sastaviti, kakve politike voditi i s kim ćete formirati Vladu. Ako na ovom želite bildati mišiće i dokazati da možeti voditi Vladu, to je u redu, ali znamo da ne možete, odbrusio je za saborskom govornicom Davoru Bernardiću i SDP-u koji traže samoraspuštanje Sabora i prijevremene izbore Milorad Pupovac.

Žešće od Branka Bačića branio je zastupnik SDSS-a premijera Andreja Plenkovića koji se zaputio na znatno ugodnije druženje u Bugarsku, a valjda prije toga ovjerio kod javnog bilježnika punomoć Pupovcu da na hrvatskom političkom tržištu licitira i raspisivanjem izbora! Bila bi to rukavica izazova u razmetnom stilu Mohammeda Alija zadnji put viđena u našem političkom ringu za vladavine Ive Sanadera, ali Pupovac nije teškaš već pero kategorija koji je na težini dobio samo zahvaljujući tankoj većini koja Plenkovića održava na vlasti.

Njegov nastup u stilu HDZ-ovca većeg od svih HDZ-ovaca nije samo groteskan već i pomalo degutantan, jer je prije samo mjesec dana bio u oporbi s tim istim SDP-om kada je bojkotirao službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu odlazeći tamo u društvu tog istog Bernardića i onih pred koje sada baca izazov izbora kao bisere pred svinje.

– Nismo na službenoj ceremoniji, jer ploča s ustaškim pozdravom nije uklonjena – kritizirao je tada Andreja Plenkovića Pupovac spočitavajući mu što se u Hrvatskoj »uklanjaju spomenici antifašistima dok ustaški zločinci imaju ulice i trgove«.

Je li se po tom pitanju u ova tri tjedna nešto suštinski promijenilo? Samo se Pupovac iz prigodničarske oporbe vratio na vlast odlučniji nego ikada da pod svaku cijenu sačuva Andreja Plenkovića kao premijera. Sada više »Za dom spremni« i nije toliko presudan za sudjelovanje u neprincipijelnoj koaliciji u koju se, ruku pod ruku, uhvatio s Branimirom Glavašem, Tomislavom Sauchom, Milanom Bandićem, Radimirem Čačićem, Darinkom Kosorom i ostalim luzerima nekih budućih izbora.

Prozirno je to Pupovčevo dobacivanje s visoka Bernardiću kako želi vlast a moli boga da mu ne padne u ruke jer ne zna što bi s njom. Kao Plenković, zna se, zna to bolje, pa je u godinu i pol dana promijenio troje potpredsjednika i četvero ministara u Vladi, te glavnog koalicijskog partnera Most zamijenio amorfnim konglomeratom zainteresiranih za vlastitu slobodu i materijalna dobra.

Kao da svi ne vidimo kako Bernardić ne može voditi ni stranku, a kamo li državu, ali tko kaže da bi taj i takav SDP pod njegovim vodstvom i osvojio vlast? Izbacivanje Miranda Mrsića, bijeg Zdravka Ronka i, ponajviše, razočaranje Račanove udovice Dijane Pleština, teški su udarci za vođu oporbe koji nije bio nikad slabiji iako bi, u trenutku kada se vlast urušava sama od sebe, trebao biti jači nego ikad! No Pupovac je predugo u politici a da ne bi znao kako je u ovakvoj pat-poziciji i krizi oko Agrokora, koju su isključivo izazvali vladajući, bilo najpoštenije da parlament vrati mandat narodu.

Strah od toga tko bi mogao doći na vlast i bi li netko poslije izbora mogao sastaviti Vladu, lažno je dušebrižništvo. Prinicipijelno jednako kao dvostruka konotacija ustaškog ZDS pozdrava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.