Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
22. ožujka 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Nož, žica, Mađarica

Viktor Orban pozivao na referendum čiji je navodni cilj bio onemogućiti dolazak izbjeglicama
Viktor Orban pozivao na referendum čiji je navodni cilj bio onemogućiti dolazak izbjeglicama
Autor:
Objavljeno: 3. listopad 2016. u 11:20 2016-10-03T11:20:00+02:00

Orban će u svakom slučaju rezultate referenduma proglasiti svojom pobjedom i na njoj bildati mišiće kao vođa novovjekih križara koji u 21. stoljeću brane Europu od muslimanske invazije. Žilet žica koju je Orban protegao prema Srbiji, a onda i Hrvatskoj, svaljujući cijeli teret balkanske migrantske rute na susjede, nije naišla na odobravanje samo s mađarske strane granice

Ako dođete u Mađarsku, nećete uzeti poslove Mađarima!, jedan je od plakata kojima je režim Viktora Orbana pozivao na referendum čiji je navodni cilj bilo onemogućiti dolazak izbjeglica, a stvarni zabijanje noža u leđa zajedničkoj politici Europske unije.

Nije ova poruka kako nisu dobrodošli u Mađarsku bila upućena bilo kojem Sirijcu, Pakistancu, Afganistancu ili nekom četvrtom nesretniku kojega su rat i bijeda natjerali da pobjegne iz domovine, jer je napisana, kao i sve ostale, mađarskim jezikom koji malo tko razumije. Paranoja je potrebna Viktoru Orbanu za domaću upotrebu i on će je koristiti, bez obzira na to što referendum nije obvezujući čak i da je na njega izašlo više od 50 posto birača.

Očigledno, ni većina od 8,3 milijuna mađarskih birača nije nasjela na gebelsovsku propagandu, jer je prema dogovorenim kvotama na razini Europske unije Mađarska trebala prihvatiti samo oko dvije tisuće izbjeglica koje teško da bi bilo kome mogle uzeti bilo kakav poželjniji posao. Možda se neki razumniji Mađari onda i zapitaju zašto je Orban spiskao četrdesetak milijuna eura na besmislene poruke i referendum bez ikakvog pravnog učinka kada je za taj novac moglo biti otvoreno dovoljno radnih mjesta i za izbjeglice i za one koji strahuju da će zbog njih ostati bez posla.

Orban će u svakom slučaju rezultate referenduma proglasiti svojom pobjedom i na njoj bildati mišiće kao vođa novovjekih križara koji u 21. stoljeću brane Europu od muslimanske invazije. Žilet žica koju je Orban protegao prema Srbiji, a onda i Hrvatskoj, svaljujući cijeli teret balkanske migrantske rute na susjede, nije naišla na odobravanje samo s mađarske strane granice.

Koliko je njegov projekt konc-logora, u koji zatvara vlastiti narod navodno ga tako braneći od džihadista izvana, prijemčljiv, govori i nemali broj Orbanovih poklonika u Hrvatskoj, koji i s naše strane priželjkuju žicu iako stvarne opasnosti od novog masovnog izbjegličkog vala kojem smo svjedočili nema. I dok se službeni Bruxelles za sada samo verbalno ljuti i roguši poručujući Orbanu da »solidarnost nije jednosmjerna«, on nalazi sve više saveznika ne samo u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji već i u Austriji kojoj odgovara njegovo nametnuto suparništvo s Angelom Merkel.

Politika zastrašivanja pokazala se prijemčljivom i lako prenosivom zarazom i za neke puno sigurnije i stabilnije države. Švicaraci su tako nedavno na referendumu velikom većinom izglasali šire ovlasti tajnim službama u prisluškivanju i nadzoru elektroničke pošte, s obrazloženjem vlade da je to neophodno zbog sigurnosti građana! Nije nož, nije žica, već je prislušnica!

Hrvatska koja je burno reagirala na znatno bezazleniji Dodikov referendum oko proglašenja blagdana Republike Srpske, ne samo da se nije usprotivila Orbanu već je putem državne televizije omogućila i propagandu tog antieuropskog čina. To i ne čudi, jer zna se tko ovdje drži Orbana za prijatelja i tko bi vrlo rado stao na branik njegove "kulturne kontrarevolucije" ne libeći se suzavca, pendreka i čizme u zube vlastitih studenata. Baš kao što se mađarska snimateljica Petra Laszlo nije ustručavala kick-boxing udarcem zaustaviti Sirijca koji je s djetetom u naručju pokušao pobjeći od Orbanove žice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka